Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap stimuleert ondernemerschap en versterkt het groeipotentieel van het midden- en kleinbedrijf (mkb) door trends en ontwikkelingen te monitoren en te duiden. Op basis van deze inzichten adviseert het Comité de minister van Economische Zaken.
In het kort
- Het Comité is een onafhankelijke denktank van het kabinet met het doel ondernemerschap en het groeipotentieel van het mkb te stimuleren.
- Het Comité geeft duiding aan de trends in het mkb en doet beleidsaanbevelingen in het Jaarbericht Staat van het mkb.
- Het Comité vraagt aandacht voor het oplossen van knelpunten in het mkb en pleit voor structurele samenhang in de beleidsaanpak.
- Het vormt en onderhoudt een netwerk en vervult een ambassadeursrol om doorbraken te forceren en kennis te delen.
- De activiteiten van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap zijn te volgen op LinkedIn (klik hier).
Hoe werkt het?
Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap is ingesteld door de minister van Economische Zaken. Het is een onafhankelijke denktank die gevraagd en ongevraagd onderwerpen kan agenderen en aanjagen.
Het Comité presenteert elk najaar het ‘Jaarbericht Staat van het mkb’. Dit is een trendrapportage over het mkb met beleidsaanbevelingen, een actueel dashboard met feiten en cijfers over het mkb en essays van experts en praktijkverhalen van ondernemers. Tussentijds brengt het Comité adviezen uit over specifieke onderwerpen.
Door middel van publieke optredens zoals bedrijfsbezoeken en deelname aan events en netwerkactiviteiten van ondernemend Nederland maakt het Comité zichtbaar waar het kansen ziet. Hierbij werkt het Comité nauw samen met diverse stakeholders en organiseert het expertmeetings om kennis op te doen.
Om welke bedragen gaat het?
Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap wordt gefinancierd vanuit het werkbudget Bevorderen Ondernemerschap.
Wie profiteren ervan?
Het Comité geeft adviezen aan bestuurders en beleidsmakers van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Het is de bedoeling dat de interventies van het Comité dienend zijn aan ondernemerschap in Nederland.
Met het initiatief voor het O2LAB (klik hier) heeft het Comité een stimulans gegeven aan ondernemerschapsonderwijs.
Voorbeelden van projecten
Het Comité werkt in zijn advisering met een aantal programmalijnen:
- Toegang tot financiering
Het vinden van passende financiering blijft een probleem voor veel ondernemers. Het Comité zet zich in om de toegang tot en de vindbaarheid van mkb-financiering te verbeteren, bijvoorbeeld door de FinancieringsGids en de samenwerking van banken en andere, alternatieve financiers
- Toegang tot talent
Voldoende en geschikt menselijk kapitaal is een voorwaarde voor succes van ondernemers. Een goede arbeidsmarktinfrastructuur is essentieel. Arbeidsmobiliteit en goed werkgeverschap zijn de ingrediënten. Om dit te bevorderen pleit het Comité voor passende regelgeving, goede samenwerking tussen ondernemers en naadloze aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt.
- Faciliteren van het mkb
De ondersteuning van het mkb gaat over informatie en advies vanuit de overheid. Het Comité stelt dat het aanbod nog niet vraag-gestuurd is en te veel gefragmenteerd. Dit moet anders. Er moet radicaal worden gekozen voor het ondernemersperspectief en een einde komen aan tijdelijke financiering: geslaagde initiatieven verdienen structurele borging.
- Versterken van productiviteit
Productiviteitsversterking is nodig om economische groei, welvaart, internationale concurrentiekracht en toekomstbestendige arbeidsmarkten te waarborgen. Digitalisering en inzet van technologie helpen ondernemers om productiever te worden. Het Comité vestigt in zijn analyses de aandacht op de productiviteit en benadrukt de urgentie van het belang van productiviteitsgroei in het mkb.
In de Jaarberichten van het Comité (zie “Wat heeft het opgeleverd”) vind je meer informatie over de voortgang van de programmalijnen.
Wat heeft het opgeleverd?
Het Comité publiceert sinds 2015 het Jaarbericht Staat van het mkb, waarin het beschrijft hoe het mkb ervoor staat. Dat gebeurt door het presenteren van cijfers over het mkb (een dashboard in samenwerking met het CBS), door essays van kennisexperts en praktijkverhalen van ondernemers. De boodschap van het Comité wordt communicatief ondersteund door persberichten, video’s, e-zines, infographics en webinars. Af en toe geeft het Comité met een Tussenbericht een actuele boodschap af.
Een verzameling van feiten en cijfers over het mkb is, op initiatief van het Comité, te vinden op de website Staat van het mkb (klik hier).
Hieronder vind je de meest recente publicaties en uitingen. Alle (eerdere) publicaties en uitingen zijn op de volgende pagina te vinden (klik hier).
2024
- Jaarbericht Staat van het mkb 2024 (klik hier)
- Persbericht Comité over Staat van het mkb 2024 (klik hier)
- Video '10 jaar Staat van het mkb' (klik hier)
- Video 'Wat is arbeidsproductiviteit?' met Arjen Lubach (klik hier)
- E-zine lustrumevent '10 jaar Staat van het mkb' (klik hier)
- Tussenbericht 'Het potentieel van het mkb' (klik hier)