Corona Overbruggingslening (COL)

De Corona Overbruggingslening helpt innovatieve bedrijven en groeibedrijven die geen aanspraak konden maken op noodmaatregelen zoals de BMKB–C en GO–C.

In het kort

  • De regeling verleende kredieten tussen 50 duizend en twee miljoen euro.
  • In totaal was er 300 miljoen euro beschikbaar.

Hoe werkt het?

Bedrijven die geen aanspraak konden maken op noodmaatregelen, zoals de BMKB–C en GO–C, konden de Corona Overbruggingslening (COL) aanvragen. Hiermee konden ze hun liquiditeitspositie verbeteren, die door de coronacrisis onder druk stond. 

Aanvragen voor de COL waren in eerste instantie mogelijk tot eind september 2020, maar deze periode werd verlengd tot 30 juni 2021.

COL-kredieten varieerden tussen de 50 duizend euro en twee miljoen euro. De regeling werd uitgevoerd door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's).

Om welke bedragen gaat het?

In totaal is voor 300 miljoen euro aan Corona Overbruggingsleningen verstrekt.

In eerste instantie was voor de COL 100 miljoen euro beschikbaar. Vanwege het grote aantal ingediende aanvragen en de inschatting van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen dat dit aantal verder zou stijgen, heeft het kabinet een tweede tranche van 200 miljoen euro aan leningen beschikbaar gesteld.

Wie profiteren ervan?

De Corona Overbruggingslening is gericht op innovatieve bedrijven en groeibedrijven zoals startups, scale-ups, innovatieve mkb-bedrijven en familiebedrijven zonder bankrelatie.

Wat heeft het opgeleverd?

Van de Corona Overbruggingslening hebben 870 bedrijven gebruik gemaakt en het totaal gecommitteerde leningsbedrag van de COL is 289 miljoen euro.

Vind meer informatie over de resultaten op: www.bedrijvenbeleidinbeeld.nl/corona/monitoring-gebruikers-steunmaatregelen