MKB en ondernemerschap: hoe staat Nederland ervoor?

Het Nederlandse mkb is internationaal vergeleken hoog productief. Dit geldt niet voor de zzp-ers. Ondernemerschap zit in Nederland al lange tijd in de lift en staat er in den brede goed voor. Internationaal gezien is die ontwikkeling opvallend: op weinig plekken in de wereld maakt ondernemerschap zo’n groei door als hier, gedreven door de sterke groei in zzp-ers.

Het Nederlandse mkb: bovengemiddeld productief

Het Nederlandse mkb is internationaal vergeleken hoog productief. Binnen het mkb blijven de zzp-ers en het microbedrijf (2 tot 10 werkzame personen) enigszins achter. Dat lijkt met name te komen door het grote aandeel zzp-ers. Mkb-bedrijven zijn zeer heterogeen. Zo zijn er sterke verschillen in productiviteit tussen koplopers en volgers.

Een ondernemende beroepsbevolking

Nederland is koploper op het gebied van ondernemerschapscultuur. Het percentage van de werkzame beroepsbevolking dat zelfstandig in zijn of haar inkomen voorziet is in 10 jaar tijd toegenomen van 12 procent tot meer dan 15 procent. De groei van het ondernemerschap is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de opkomst van de zzp’er. In vergelijking met andere landen wordt het gemak van zakendoen als gemiddeld beoordeeld.