Dutch Venture Initiative

Dutch Venture Initiative

DVI is bedoeld om snel groeiende innovatieve bedrijven betere toegang tot investeringskapitaal te geven en andere private investeerders aan te trekken. Het bestaat uit twee DVI fund-of-funds waaronder een specifiek fonds voor business angels.

DVI beoogt een vliegwieleffect voor de risicokapitaalmarkt omdat het in fondsen investeert waarin private investeerders tussen de 90 procent tot minimaal 50 procent meefinancieren. Dit effect wordt nog versterkt door het feit dat bedrijven met dit risicokapitaal makkelijker nieuw vreemd vermogen kunnen aantrekken.

Let op: deze pagina wordt in november 2020 geactualiseerd.

Belangrijkste resultaten

 • Het eerste DVI fonds van € 202,5 mln (EZK bijdrage € 130mln, EIF bijdrage is € 67,5 mln en BOM bijdrage is € 5 mln) is opgericht in 2013 en is inmiddels volledig gecommitteerd in 14 venture capital fondsen, waaronder een specifiek fonds voor business angels van € 45 mln.
 • Het tweede DVI fund-of-funds van € 200 mln (EZK bijdrage € 100 mln, EIF bijdrage is € 100 mln) is opgericht in 2016 en er zijn inmiddels 12 fondsen operationeel.
 • Met ondersteuning van DVI-fund-of-funds is sinds 2014 in totaal al voor meer dan € 3,5 mld aan risicokapitaal beschikbaar gekomen. De venture capital fondsen verkrijgen tussen de € 5 mln tot € 20 mln vanuit DVI.  
 • Per eind september 2018 hebben al meer dan 200 ondernemingen financiering vanuit DVI-fondsen verkregen.
 • In februari 2019 zijn een aantal evaluaties gepubliceerd van risicokapitaalinstrumenten: Dutch Venture Initiative (DVI), VroegeFaseFinanciering (VFF), het Innovatiekrediet (IK), de SEED Capital regeling (SEED) en de Groeifaciliteit (GF)(klik hier om naar de evaluatie te gaan).

Fondsen

DVI fondsen

 1. Aglaia Oncology Fund II
 2. Endeit Fund II
 3. European Angels Fund - EAF Netherlands
 4. Forbion Capital Fund III
 5. Gilde Healthcare III
 6. Gilde Healthcare Services II
 7. HenQ III
 8. HPE Fund II
 9. Karmijn Kapitaal I
 10. Keen Venture Partners
 11. Life Science Partners V
 12. Newion Investments II
 13. Prime Ventures IV
 14. SET Fund II

DVI-II fondsen

 1. Biogeneration Capital III
 2. Finch Capital II
 3. Forbion Capital IV
 4. Gilde Healthcare IV
 5. Gilde Healthcare Services III
 6. Karmijn Kapitaal II
 7. Life Science Partners 6
 8. LSP Health Economics Fund II
 9. Newion Investments III
 10. Prime Ventures V
 11. SET Fund II
 12. Vortex Capital Partners II