Ranglijst meest concurrerende economieën (GCI)

Nederland staat in 2019 op de vierde plaats op de ranglijst met meest concurrerende economieën. Dit blijkt uit de net verschenen jaarlijkse ranglijst van het Global Competitiveness Report die is opgesteld door het World Economic Forum (WEF). Nederland is hiermee de meest concurrerende economie in Europa en is Zwitserland voorbij gestreefd.

Nederland voor het eerst meest concurrerende economie in Europa

Naast de ranglijst voor productiviteit is de Global Competitiveness Index van het WEF een interessante indicator die wat zegt over of Nederand tot de meest concurrerende economieën te wereld behoort. Nederland staat in 2019 in de net verschenen index op de vierde plek en is vergeleken met vorig jaar twee posities gestegen. De top 5 van de wereldwijde ranglijst wordt gevormd door Singapore, VS, Hong Kong, Nederland en Zwitserland. Nederland is met de 4e positie voor het eerst de meest concurrerende economie van Europa en is Zwitserland voorbijgestreefd. In 2016 en 2017 was Nederland al eens het meest concurrerend van de Europese Unie, maar moest toen nog Zwitserland voorlaten.

De Nederlandse economie is volgens de WEF veel wendbaarder geworden door een ondernemende cultuur, platte organisaties en groei van innovatieve bedrijven. Wel signaleert de WEF achterblijvende investeringen in R&D en ICT.

Meer informatie volgt binnenkort.